Höga elpriser ger hög förtjänst

2021 verkar vara året då elpriserna slår nya topprekord. Helt galet och vi som bor i SE4 har ju verkligen fått känna de höga elpriserna. Jag blir mer och mer övertygad om att vi i SE4 används som offer för att kunna ta bra betalt vid export till Europa.

Man skyller på, brist i överföringskapacitet, låga vattenlager och dålig vind, men säger inget om nedlagd kärnkraftsproduktion eller att vi exporterar väldigt mycket tack vare ledningarna mot Europa. Är de höga elpriserna här för att stanna?!? Hur dyrt kan det egentligen bli?!? Såg att elpriset i England var 10kr/kWh häromdagen, men har till och med varit uppe på 20-30kr/kWh. Det låter ju helt absurt!

Nåja, nu har jag gnällt tillräckligt! Nu över till mina siffror! (högerklicka och öppna i ny flik om ni vill se bättre)

Har redan slagit förra årets förtjänst och det ser ut att hamna på ca 25000kr i år!

Är jag glad att jag har installerat solceller? Behöver jag ens svara på det? 😉

Här kommer denna trenden igen (Blått produktion och Grönt lönsamhet):


Avslutar med en länk till Solsafari där ni kan se mitt anförande i mitten av denna film:
https://www.youtube.com/watch?v=ylwLmsuGD5I


Edit 2021-09-20
Det var många som önskade filen för min uppföljning, här är en fil med själva tabellen, med lite gammal data från 2020. Ni får kopiera kolumnerna för de andra månaderna, men det löser ni nog.

Hoppas att ni har lite nytta av den:
http://media.snabbladdad.se/2021/09/Solceller.xlsx

MVH Johan

9 thoughts on “Höga elpriser ger hög förtjänst

 1. Hej!
  Har en fråga: har du timbaserat elpris?
  Mvh/ Bosse

  • Edis

   Tjenare Bo!
   Japp, jag har timspot på både köp och sälj. Jag väljer noga tillfällena jag laddar elbilen, så kan man hålla nere snittpriset en hel del. Bra kombination ihop med att solcellerna producerar när elen är dyr.
   Med vänlig hälsning, Johan

 2. Bo Eckerlid

  Hej!
  Tack för ditt svar!
  Mvh/ Bosse

 3. Anders Kihlström

  Hej Johan!
  Våra nätägare kommer ju sannolikt med påslag i form av effekttariffer för det vi konsumerar. Göteborg Energi har ju en elak modell just nu, som straffar enstaka effektuttag i månaden. Hur planerar du och övervakar effektuttagen?

  • Edis

   Tjenare Anders!

   Jag ser ju förbrukningen live eftersom jag har en SmartMeter som installerades när jag satte upp solcellerna. Jag har rätt bra koll på maxeffekten, brukar oftast hamna på max 8 eller 9kW i förbrukning under en timme. Laddar elbilen på nätterna och kör den på 7A 3-fas (ca 4.8kW).
   Jag har även möjlighet till lastbalansering, men har fått till fördelningen mellan värmepumpar m.m. ganska bra.
   Det är ju egentligen ganska bra med effekt-tariff, idag har jag 25A säkring, så egentligen borde man ju hoppas på att månadsavgiften kunde bli lägre om man bara snittar 8kW som mest.

   Men hur fungerar det med solcellerna, måste man betala effekttariff åt andra hållet också? Typ om man skickar ut 17.3kW under en timme?

   Planerar inte så mycket i övrigt, laddar elbilen när elen är billig, oftast på nätterna, styr så att varmvattenberedaren går vid 5-tiden och kör legionella-körningen för varmvattnet dagar när solen producerar bra. Den drar iväg rejält när den kör.

   MVH Johan

 4. Torbjörn Svensson

  Hej, två frågor!
  1) Skulle du rekommendera ett batteri till solcellerna ?
  2) Kan man låsa sitt Konsumtionspris per kW, men behålla det Producerade priset som rörligt? Skulle kanske löna sig om varje vinter drar iväg med energipriser som det är just nu?

  • Edis

   Tjenare!
   1. Det beror helt på priset och storleken på batteriet, är ju bra stöd nu, så kan mycket väl vara lönt att välja med batteri. Jag har räknat en del på det och det är tveksamt om det är lönsamt, men allt beror på framtidens elpriser. Har man effekttariff eller kan gå ner en säkringsnivå på fastigheten så kan det bli lönsamt snabbare. Jag ska ha batteri i framtiden, men vill ha ett relativt stort batteri, minst 40kWh.
   Nu har jag inte koll på alla batterier, men jag har inte hört om någon som har ett färdigt sätt för att styra batteriet så smart som möjligt, det är ganska omfattande att börja prioritera på priser och uttag. En granne har programmerat ett smart system själv, men är helt klart värre än man kan tro.
   2. Ja, det finns elleverantörer som har det så, en jobbarkompis kollade detta senast i veckan, då han har ett bra fast pris, men ska skaffa solceller i sommar. Köp och sälj blir två olika anläggningar.
   MVH Johan

 5. Jan åke

  Hej!
  Står i begrepp att kolla in på att anskaffa solpaneler, funderar på att ha dem markmonterade liksom du har det, vad jag förstår så är det bättre prestanda i Sol- panelerna nu än för bara några år sedan, men priserna är likvärdiga eller billigare, eller?
  Vad skulle du rekommendera? Funderar på att fixa fram ca 18 000kWh.
  Mitt egna behov ligger på ca 17500-18500kWh per år, har ingen elbil, men hybridbil snart.
  Vad är ett lämpligt första steg för mig? Bor i norra Skåne.

  • Edis

   Hejsan!
   Panelerna har ökat i storlek och även en del i effekt per yta, men när det gäller priserna så verkar de ha ökat ganska kraftigt de senaste veckorna till och med, börjar bli svårt att få hem prylar av vad jag har hört.
   Jag rekommenderar att bygga så mycket man har råd med, förbrukar man så mycket och på sikt ska skaffa elbil, så hade jag satsat på minst en 20-22kW:s-anläggning, förmodligen med produktionssäkring.
   Jag hade tagit kontakt med någon solcellsfirma i dina krokar och bollat lite tankar med dem, så kan de hjälpa dig.
   Man får vara beredd på riktigt lång leveranstid som det är nu iallafall, så är man lite sugen, så ska man nog ta kontakt med en firma så fort som möjligt.
   MVH Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>