Dubbelrekord!

Vad ska man säga? Juni var en rekordmånad! Min högsta produktion hittills och i samband med galet höga elpriser gav detta den bästa månaden lönsamhetsmässigt också!

Jag gillar inte indelningen av elnätet i landet, tycker att den är väldigt orättvis med tanke på diverse beslut och märkliga gränser. Hursomhelst så är ju elpriserna nu helt galna, så man borde ju vara tacksam som elproducent… Visst är det bra för kalkylen, men jag tycker att elen är en viktig basvara och det ska inte vara en form av lotteri som påverkar familjers och företags kostnader så mycket som det gjort på sistone.

Över till lite siffror! (Ta högerknappen och öppna i ny flik om ni vill se den större)

Det blev hela 4275kr i förtjänst i juni! Årets totala förtjänst hittills ligger redan på 14198kr!

Det ser lovande ut för min återbetalningskalkyl, det finns goda möjligheter att nå det målet på 7 år, dvs bara 5 år kvar.

Produktionen blev hela 2817kWh i juni! (Anläggningen på 17.9kWp)


Här nedan ser ni produktionen i blått och förtjänsten i grönt. Snacka om rekordmånad!


Är sååååå nöjd över att ha skaffat solceller! Många säger att det är bättre att investera pengarna på börsen, men den har ju varit ganska skakigt på sistone och solcellerna känns som en mycket säkrare investering som inte framkallar samma ångest som börsen ger ibland (eller ofta). Varje dag genererar några kronor, eller ganska många kronor per dag som på sistone och det är ju ganska svårslaget! Kan inte komma på mycket enklare sätt att tjäna/spara pengar.

Ha det gott och håll tummarna för många molnfria dagar framöver!

9 thoughts on “Dubbelrekord!

 1. Kim

  Fantastisk trevlig kalkyl!
  Finns det möjlighet att ta del av excelarket du använder ?

 2. jens

  Måste bara lägga till en liten kommentar angående prisskillnaderna i Sverige….när ni har -5 grader så har dom i norr minus -25 grader…slår man ut det på det stora hela med löneskillnader och allt så lever ni väldigt billigt där ”nere”trots allt:)

  • Edis

   Jag vill inte att norra Sverige ska ha dyrare el, vi vill dock inte ha samma priser som Europa, bara för att kablarna går via oss. Du vet väl om att det redan finns en Norrlandsrabatt på skatten också:
   https://www.svd.se/dyrare-el-i-soder-men-rabatten-ges-i-norr

   Min elräkning kommer att hamna på 7000kr i december, med en förbrukning på drygt 2000kWh.

   Jag tänker inte ge mig in i en diskussion om löner, isolerande snö eller fastighetspriser och liknande, det är inte syftet. Syftet är att det är sjukt att vi i landet Sverige, som sköter vår elförsörjning (eller har skött tills vissa nedläggningar har gjorts) ska straffas med höga elpriser tack vare att vi är tvingade av EU att exportera om vi kan. Dessutom har vi genom en godtycklig indelning av landet tvingat vissa att betala väldigt mycket mer för elen än andra delar av landet.

   Tycker du verkligen att det känns rimligt att vårt snittpris för elen kommer att hamna på ca 220-250 öre per kWh? Dessutom plus moms, energiskatt och överföring. När elen kostade 42 öre året innan?

   • Jens

    Ja jag vet,jag är som sagt helt på din sida…helt sjuka priser i dagsläget…vägrar att låsa elpriset,gick istället över på timtaxa hos Skellefteå kraft jag åxå.Det enda jag tycker är lite synd att man inte kan se ett rullande medelpris i deras app så att man kan se exakt hur man ligger till som med Tibbler eller vad det heter🤔

    • Edis

     Ja, jag måste säga att Skellefteå Krafts hela system suger! Räkningen genereras parallellt men solcellerna, och de skickas separat, så det blir en väldigt skum saxning och vissa månader har man inte kunnat se sin innestående pott. Fick till och med en räkning en månad, trots att jag hade 6-7000kr innestående. Har varit sugen på att gå över till E.On igen bara för detta, men eftersom jag får Tesla-rabatten, så stannar jag kvar tills de tre åren är avklarade iallafall. De har lite att slipa på för att få till en bra tjänst där…

     Ja, Tibbers lösning är riktigt bra, har man spotpris vill man ju gärna veta ungefär vart man är på väg. Jag har ju gjort ett Excel-hack som räknar ut det åt mig, men är tyvärr inget jag kan lämna ut, är alldeles för mycket meck att få liv i det.
     Min dyraste dag var den 22:e december, den dagen kostade elen 384kr 😛

     Ha det fint!

     • Jens

      Ahhh…såklart den enda dagen i December som jag inte fick något värde skickat av Greenely🙈Har du Instagram eller något så att jag kan skicka lite bilder?

     • Edis

      Tjo!

      Jag skickar ett mail till dig.

      MVH Johan

 3. Martin Fredin

  Har du lagt ut något om hur själva investeringen gått till ?
  Har du köpt färdigt paket av nån eller upphandlat och installerat imagen regi ?

  • Edis

   Tjenare!

   Jag köpte det mesta i ett kit från Solinnovation i Bredaryd, men eftersom det var semestertider vid installationen och jag byggde ställningen själv, så hjälpte jag till så mycket jag kunde. Finns bilder och info om bygget i kategorin ”Solceller”.

   MVH Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>