Markanläggning, del 5

Nu har ni sett byggnationen, då kör vi mitt ”recept”. Inleder dock med att jag INTE kör med optimerare. Anledningarna är:
1. Ju färre prylar i ett system, desto bättre känns det, att ha 32 extra elektronikprylar utomhus med extra skarvar och allt vad den innebär lockar inte mig.
2. Skugg-lögnen som många kör med stämmer inte, se mer på Bengts Villablogg: http://bengtsvillablogg.info/2019/06/20/bondfangeri-nar-det-galler-effekten-av-skuggning-av-solceller/
Den enda fördelen som jag ser det är att man kan följa varje panel, typ se om de går sönder och vad de ger för effekt. Men å andra sidan tror jag att optimerarna går sönder före panelerna…

Riktning:
Så gott som exakt riktade mot syd, kan vara någon grad vriden möjligtvis.

Lutning:
41 grader. Skulle satsat på 45 grader om jag gjort om jobbet. Hade blivit lite lättare att såga, plus att det nog ska ge lite mer effekt. Runt 50 grader skulle vara mest effektivt enligt en simulator jag testade.

Växelriktare:
Fronius Symo 20.0-3-M (20kW)

Paneler:
64st TrinaSolar TSM 280PD05 (280W)
17.92 kWp

Smart Meter:
Fronius – Smart Meter – 63A-3

DC-skåpet:
Kopplingsbox 4 strängars – 2MPPT – Strängsäkrad och DC överspänningsskydd, se specen:

Monteringsskåp Storlek:400 x 300 x 150mm / 8KG
Monteringsskåp IP-Klass:IP66
Antal PV Strängar IN (solceller):4 Strängar
Antal MPPT Tracker & Strängar UT:2MPPT & 2 Strängar
DC Brytare – Antal – Specifikation:2ST – 1000VDC 32A DC
Överspänningsskydd – Antal – Specifikation :2ST – BUD-40/3 1000VDC 40kA 3P
Säkringshållare – Antal – Specifikation :8ST – BR-30 1000V DC 30A
Säkringar – Antal – Specifikation :8ST – SPF015 1000V DC 15A

Plåtkapsling elskåp:
Norm Plåtkapsling 1-rad 13 mod 290x250x80mm

AC- säkerhetsbrytare:
AC Säkerhetsbrytare, 40 A, 4+PE, 4xM32 + 2xM16

AC-brytare elskåp:
Huvudbrytare, AUSD-40 3-pol 40A

AC-säkringar:
Dvärgbrytare 32A 3-pol

AC-kablage:
10mm2

DC-kablage:
6mm2

Har ju en lite överdimensionerad omriktare, men jag gjort så att det ska vara ganska smidigt att lägga till några paneler, vem vet, kanske blir 8 paneler till framöver.

Nu väntar jag mest på att E.On ska gräva ner grövre kablar, så man kan köra allt på full effekt…

Kommer nog lite produktionsstatistik om ett tag, så får ni se vad det ger.4 thoughts on “Markanläggning, del 5

 1. Mikael Englund

  Hej! Har lite funderingar ang inkommande el. Du säger att du väntar på att e- on skall dra nya kablar. Är det något som du måste bekosta själv eller står E-on för det? Jag har själv idag luftledning till min fastighet. Har det idag som ett fritidsboende men det är en jordbruksfastighet. Med vänlig hälsning, Mikael

  • Edis

   Tjenare!
   E.On grävde fram nya kablar utan kostnad för min del. Tror att det är en gräns på 43.5kW, men kolla deras info här:
   https://www.eon.se/solceller/varfor-solceller/elnat

   Jag blev ju av med mina luftledningar, både telefonen och elledningen försvann inom ett år, är verkligen otroligt gott att slippa dessa stolpar och kablar!

   MVH Johan

 2. Torbjörn

  hej
  såg du hade valt Fronius. Varför det märket, och vilka andra tittade på?
  Jag frågar för mina planer ligger på runt en 40Kw anläggning enligt samma modell som du har. Nu var ju max kapacitet 20 Kw på dem, kan man då köra 2 parallella? Eller finns det en 40Kw växelriktare?

  • Edis

   Tjenare!
   Det var ju över 3 årsedan jag gjorde installationen, utvecklingen går framåt och jag vill egentligen undvika fabrikat-diskussioner och liknande. Dels för att jag inte kan hela marknaden och dels för att egentligen bara vill visa upp är hur det fungerar för min anläggning utan att behöva hamna i en Volvo/SAAB- eller Apple/Samsung-diskussion. Jag vill hjälpa till med beslutet att skaffa solceller, inte välja utrustning, för det är solcellsfirmorna förhoppningsvis proffs på.

   När det gäller Fronius så vet jag att det går att ha två omriktare och låta dessa kommunicera med varandra så man kan få ut data från båda på ett bra vis.

   Jag har varit avvaktande till batterier, men vill ha det i framtiden (vilket kan bli inom en snar framtid) så det rådet jag skulle vilja ge är att verkligen skaffa en omriktare som har stöd för batterier.

   Lycka till med funderingarna!

   MVH Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>