Markanläggning, del 4

OK, dags för de roliga sakerna! Panelerna m.m.

Detta var ett stort ögonblick! Har längtat länge efter att få göra detta. Förresten, ni ser att jag har gjort strävor på baksidan av ställningen nu, syns bättre på några bilder längre ned.


Filip kom förbi och skulle kolla in läget, men det första han sa när han kom hit, var att då kör vi igång! Han hjälpte till så montaget skedde i rasande fart, han klättrade runt uppe och jag höll mig på marken så mycket som möjligt. Stooort tack för detta!

Med två skruvdragare med Torx-bits och klammer till panelerna (Schletter som sagt) så är det enkelt att montera. Gäller att hålla koll så att man inte driver iväg så raden blir sned. Gick bra att ha koll på avståndet i botten och sedan se till så att över- och underpanelen går att ha stående på varandra.


På ca 3 timmar inkl. lite drickapaus hade vi alla på plats! Snabbt och smidigt! Men man var rätt sliten på kvällen, var ju trots allt 1.2 ton paneler.


Efter det blev det grävning igen! Först kabelsökning!


Sedan grävning!


Två slangar, plus och minus i separata slangar. Många meter kabel gick det åt!


När det gäller förläggningar av kablar och regler så finns det massor att läsa på, kolla även på reglerna från ex.vis Länsförsäkringar. Läs på så att du kan ställa krav på installatören!

Man ska bland annat inte dra plus och minus så att det blir som ett stort ”lasso”, det skapar magnetfält. Min anläggning tog ganska lång tid att naja fast, men så ska det bli bra, säkert och snyggt också 🙂

Det ska finnas kabelskydd och man ska se till så att det är gnagarsäkert och så vidare. Men det har din installatör naturligtvis koll på!


I mitt fall så har jag fyra strängar á 16 paneler, kikade i Fronius Configuration Tool och tyckte att det kändes som en bra lösning. Denna lösning krävde egentligen inte att man säkrade av strängarna, men jag gjorde det ändå.

I övrigt så är hela mitt stativ funktionsutjämnat.

Nu till det som sitter inne, här är en färdig låda för fyra strängar med DC-brytare, säkringar och överspänningsskydd. Kommer från Solelgrossisten, kostar en del, men känns grymt bra att ha denna.


Den här var efterlängtad, kom i sista stund! En 20kW Fronius Symo.


Har inte så många kopplingsbilder, ville inte springa och störa elektrikern, men här syns AC-brytaren också. Går åt en rejäl sak eftersom kabeln är en 5G10 och kräver M32-förskruvning.


Så här blev det ute i elskåpet. Brytare, säkringar och en Fronius Smart Meter!


Min elektriker var klar på måndagen och gjorde då en färdiganmälan på jobbet till E-On. På onsdagen dök Kraftringen upp och bytte elmätaren! Helt fantastiskt!


Eftersom jag bara får mata ut 9kW på nätet innan kabeln är bytt, så är Smart Metern guld värd. Då försöker den alltid skicka ut 9kW på nätet, plus att den producerar det som vi gör av med på gården. Så i detta fallet 9kW ut på nätet och 3.885kW till gården.


Såååå sjukt gött och helt fantastiskt att vara igång med anläggningen på drygt en månad efter att jag fick hem virket. Trots diverse strul med några olika leveranser, felaktiga plintar och att det är mitt i semesterperioden!

Kommer ett avsnitt till med lite mer tech-stuff.

2 thoughts on “Markanläggning, del 4

 1. Torbjörn

  funderar lite på kablaget. Du har alltså 4 enkelledare med två minus i ett rör och 2 plus i det andra röret? Måste det vara enkelledare allt eller kan man köra tvåledare?
  Var det alltså 6 mm2 kablar? Det känns ju nästan klent. Iofs rätt hög spänning.

  • Edis

   Nej, jag har ju fyra slingor, så det är 4 plus i ett rör och 4 minus i ett rör. De kopplas sedan in i brytarcentralen där de parallellkopplas för att kopplas in på 2 MPPT:er.
   När det gäller grovleken på kablarna ska de anpassas efter setup:en, så gäller att göra rätt här, men det är som sagt låg ström och hög spänning.
   När det gäller din fråga om enkelledare så är min spontana reaktion att det skulle krånglat till det för mig. Men finns säkert fördelar med dubbelledare om det finns. Din elektriker har förhoppningsvis koll på vad som gäller regelmässigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>