2

Markanläggning, del 3

OK, det blev visst en avsnitt till idag 🙂

Påbörjade ju som sagt var att gräva ner plintarna. Det var grymt varma dagar när jag gjorde det, så jag skyller eventuella skillnader i plinthöjd på värmen.


Hittade en del sten… Typ lika tung som grävmaskinen, men jag fick bort den 🙂


Efter mycket svett och möda var nu alla plintarna i backen och här kan man se att jag har satt dit gaffelbeslag på den närmaste raden på ca 150cm:s mellanrum.


Nu var det inget att tveka på, nu smackade vi upp mina trianglar!

Hade nytta av min laseravståndsmätare, gick väldigt smidigt att få rätt avstånd i fram- och bakkant.

Hela längan på plats, ca 32m långt! Använde tillfälliga strävor i bakkant, kommer bilder på hur jag gjorde där senare.


En bild från andra hållet också


Nu över till sol-hårdvaran! Hämtade ett rejält lass med paneler, skenor och allt annat möjligt den 4 juli.

Kunde således gå loss på att montera skenorna! Har inga bilder på montaget, det regnade och donade om vartannat, plus att knotten höll på att äta upp mig stundtals.

Jag gjorde iallafall så att jag borrade ett 5mm:s hål mitt i skenan (Schletter är fabrikatet på detta) och skruvade fast dessa rakt i reglarna med 80mm långa träskruvar. Tänkte först haft fästen för vanligt tak, men det här blev nog den mest stabila och billigaste lösningen. Tänk dock på att sätta skenan på rätt håll. Enbart en av sidorna passar att ha mot solcellerna!

Någon undrar säkerligen vad träställningen kostade att bygga. Har inte riktigt sammanställt allt ännu, men det hamnade på runt 20000kr (utan att räkna arbetstid).

Tidsmässigt så gjorde jag detta under kvällar och helger innan semestern, fick hem virket den 20 juni och hade träställningen klar den 3 juli. Blev en del förseningar pga plintarna, så hade gått att göra det lite snabbare.

Nästa steg blir att montera paneler, kommer senare!

Edis

2 Comments

 1. Det ser ju väldigt stadigt ut. Vad är det för avstånd mellan de trekantiga stöden? Hur kom du fram till det avståndet, är det monteringsskenorna till panelerna som reglerar det? För vikten ser det väldigt överdimensuinerat ut, men det kan ju bli våldsamma vindkrafter som måste hanteras. Har själv för klent tak för solpaneler, men gott om yta att markmontera, så valet är enkelt för mig.

  • Tjenare!

   Ja, anläggningen borde inte blåsa bort i första laget. Jag satt och labbade i CAD för att matcha ihop plintavstånd, skenornas längd, avstånd mellan trianglar och även solcellernas bredd, så har för mig att avståndet blev ungefär 150cm.
   Det blir ju ett rätt rejält segel om det skulle blåsa från baksidan, så känns bra att ha gjort det rejält. Känns bra att ha valt 70cm betongplintar också.

   Lycka till med bygget, kommer snart en uppdatering på hemsidan, mars har varit en rekordmånad!

   MVH Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.