Markanläggning, del 3

OK, det blev visst en avsnitt till idag 🙂

Påbörjade ju som sagt var att gräva ner plintarna. Det var grymt varma dagar när jag gjorde det, så jag skyller eventuella skillnader i plinthöjd på värmen.


Hittade en del sten… Typ lika tung som grävmaskinen, men jag fick bort den 🙂


Efter mycket svett och möda var nu alla plintarna i backen och här kan man se att jag har satt dit gaffelbeslag på den närmaste raden på ca 150cm:s mellanrum.


Nu var det inget att tveka på, nu smackade vi upp mina trianglar!

Hade nytta av min laseravståndsmätare, gick väldigt smidigt att få rätt avstånd i fram- och bakkant.

Hela längan på plats, ca 32m långt! Använde tillfälliga strävor i bakkant, kommer bilder på hur jag gjorde där senare.


En bild från andra hållet också


Nu över till sol-hårdvaran! Hämtade ett rejält lass med paneler, skenor och allt annat möjligt den 4 juli.

Kunde således gå loss på att montera skenorna! Har inga bilder på montaget, det regnade och donade om vartannat, plus att knotten höll på att äta upp mig stundtals.

Jag gjorde iallafall så att jag borrade ett 5mm:s hål mitt i skenan (Schletter är fabrikatet på detta) och skruvade fast dessa rakt i reglarna med 80mm långa träskruvar. Tänkte först haft fästen för vanligt tak, men det här blev nog den mest stabila och billigaste lösningen. Tänk dock på att sätta skenan på rätt håll. Enbart en av sidorna passar att ha mot solcellerna!

Någon undrar säkerligen vad träställningen kostade att bygga. Har inte riktigt sammanställt allt ännu, men det hamnade på runt 20000kr (utan att räkna arbetstid).

Tidsmässigt så gjorde jag detta under kvällar och helger innan semestern, fick hem virket den 20 juni och hade träställningen klar den 3 juli. Blev en del förseningar pga plintarna, så hade gått att göra det lite snabbare.

Nästa steg blir att montera paneler, kommer senare!

12 thoughts on “Markanläggning, del 3

 1. Lennart Persson

  Det ser ju väldigt stadigt ut. Vad är det för avstånd mellan de trekantiga stöden? Hur kom du fram till det avståndet, är det monteringsskenorna till panelerna som reglerar det? För vikten ser det väldigt överdimensuinerat ut, men det kan ju bli våldsamma vindkrafter som måste hanteras. Har själv för klent tak för solpaneler, men gott om yta att markmontera, så valet är enkelt för mig.

  • Edis

   Tjenare!

   Ja, anläggningen borde inte blåsa bort i första laget. Jag satt och labbade i CAD för att matcha ihop plintavstånd, skenornas längd, avstånd mellan trianglar och även solcellernas bredd, så har för mig att avståndet blev ungefär 150cm.
   Det blir ju ett rätt rejält segel om det skulle blåsa från baksidan, så känns bra att ha gjort det rejält. Känns bra att ha valt 70cm betongplintar också.

   Lycka till med bygget, kommer snart en uppdatering på hemsidan, mars har varit en rekordmånad!

   MVH Johan

 2. Jesper

  Vad blev det för plintavstånd – 2.5m ?
  Angående vinkel – jag bor i Simrishamn och trodde att 30 grader var det mest optimala men du pratar om 50 grader (?)

  • Edis

   Nej, det är typ 15 plintar på ca 32m, så var väl ca 230cm i cc, typ.

   När har jag pratat om 50 grader? Jag har 41 graders lutning.
   Räknade fram det här:
   https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

   Men hade jag gjort om det, så hade jag valt 45 grader så hade det blivit lättare att såga ställningen.
   Du kan labba med olika vinklar där, så ser du att det inte påverkar så mycket med vinklarna.

   MVH Johan

 3. Mats

  Jag är mycket imponerad av ditt bygge! Jag går också i tankar på att ha mina solpaneler på markställning. Något jag har funderat mycket på är om det finns byggregler och hållfasthet att ta hänsyn till. Jag vill ju inte göra ett stort bygge och sen säger elektrikern nej då jag inte kan garantera att jag har följt alla byggregler, eller i värsta fall bygger nåt som inte håller för starka vindar. Vad har du för erfarenhet av det? Jag hade väldigt gärna kollat på ditt bygge på plats om du är villig att ge en guidad tur, om du bor i Skåne eller i närheten. Tack för en väldigt inspirerande hemsida och med videos!

  • Edis

   Tackar!

   Jag har inte tagit hänsyn till några som helst byggregler, jag tog till rejält och man kan väl säga att det känns stabilt, har sett klenare byggen som verkar palla också. Har sett att det poppar upp lite markanläggningar i några solcellsgrupper på Facebook, så finns fler lösningar att kika på där.

   Min anläggning står rätt strategiskt ur vindsynpunkt, har en kulle och massa träd som skyddar från norr, så känner mig trygg. Har stått pall för några riktiga vindpass hittills iallfall. Men det är ju ett rejält segel 🙂

   Jag bor längre norröver, i de inre delarna av Halland. Har dåligt med tid att visa upp anläggningen och det är väldigt många som hör av sig med frågor och jag kan tyvärr inte ha guidade turer. Jag har ju ett vanligt jobb och måste prioritera gården och även Youtube på fritiden. Bättre att lägga tiden på att göra en film, som tusentals kan kika på, än att ha enskilda besök, även om jag tycker att det är jättekul att tjata solceller med allt och alla 🙂

   MVH Johan

 4. henrik

  Hej!
  Fint bygge!
  Är dina montageskenor 2,26m långa?
  skarvade du dom precis i mitten på träreglarna, eller hur gjorde du?

  • Edis

   Tjo!
   Tackar!
   Skenorna var nog ca 6m långa har jag för mig. Är rätt rejäla skarvkopplingar, så man behövde inte fundera så mycket på var skarvarna hamnade.
   MVH Johan

   • henrik

    Okej, tack för svar!
    Jag tänker bygga motsvarande anläggning på min mark och har tittat mycket på din anläggning. Jag funderar på att sätta min växelriktare inne i ladan, men då måste man lägga högspänningskablar i backen, ca 100m. Lite osäker på förläggningssättet av kablarna. Hur gjorde du? Har du din växelriktare under solcellerna?

    • Edis

     Tjo!
     Svaren finns på avsnitt fyra och fem när det gäller dina frågor.

 5. henrik

  Hej

  tror min kommentar försvann. Men jag undrar vart du har satt växelriktaren?
  ev. avstånd från den till elmätare?
  vilken kabeltjocklek har du från VR till elmätare?

  • Edis

   Nja, försvann inte, men jag måste godkänna kommentarer från nya användare.
   Svaren finns på hemsidan. Kanske inte avståndet, men de sitter vägg i vägg, så är nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>