Årsredovisning 2021

Då var det dags att summera rekordåret 2021!

Galet höga priser, gav bra betalt för solelen, men det svider ändå rejält i plånboken! Måste passa på att gratulera alla som har fast pris denna vintern!

Vill ni se bilderna bättre, så ta högerknappen på bilen och öppna i ny flik, så blir de lite större.

Vi börjar med december, jag passade på att skotta solcellerna några gånger, vilket gjorde nytta, för solen tittade ju fram ett antal dagar, så var mycket bättre 2021, än 2020.Tittar man på helåret, så blev det 18151kWh! Det är jag väldigt nöjd med på min 17.9kWp-anläggning!


Nu över till det relevanta! Jag såg att det saknades några kWh på några ställen, så har justerat lite värden jämfört med tidigare, men här ser ni resultatet!


Jag har lagt till de mest intressanta siffrorna längst ner på bilden. Bland annat förtjänsten som hamnade på hela 27438kr för 2021! Jag är grymt nöjd!!

Här kan ni se förtjänsten och produktionen också, man ser tydligt att de gröna förtjänst-staplarna är höga under andra halvan av 2021.I övrigt så får jag bekänna en sak, jag har sålt min fina Tesla!! Det blev väldigt hastigt och lustigt, fick ett bud på bilen som jag inte kunde motstå, så nu har jag faktiskt beställt en ny. Det blir en Model 3:a igen och förhoppningsvis dyker den upp i februari!!

Ska bli riktigt intressant att se om det skiljer något! Jag har ju varit otroligt nöjd med min bil, så tvekade inte alls på att beställa en Tesla igen.

Ni har väl inte missat att jag finns på Youtube, jag har faktiskt gjort ett klipp om förtjänsten 2021 som du hittar här:
https://www.youtube.com/watch?v=VKacyOEAWnI

Ha det fint nu, så hörs vi snart igen!

Edit 2022-01-12
Det var många som önskade filen för min uppföljning, här är en fil med själva tabellen utan färgade celler, med lite gammal data från 2020. Ni får kopiera kolumnerna för de andra månaderna, men det löser ni nog.

Hoppas att ni har lite nytta av den:
http://media.snabbladdad.se/2021/09/Solceller.xlsx

15 thoughts on “Årsredovisning 2021

 1. Bing

  Hej är otroligt intresserad av Din sida och resultaten. Men tyvärr ser jag ingen statistik bara en liten sak uppe i vänster hörn på rutan där statistiken skulle va. Om Du förstår mig. Jag har Google Chrome som webläsare.
  Måste säga jag tycker Du är enormt snäll som delar med Dig av all info om solceller.

  • Edis

   Tjenare!

   Kul att du är intresserad av resultaten!

   Jag har märkt att det kan bli så ibland också, men väldigt sällan. Testa att ta högerknappen på den rutan som blir och välj öppna länk i ny flik och testa om det fungerar. Jag har tyvärr inget bättre tips i dagsläget.

   Jag saknade den här infon när jag själv skulle investera i solceller, men hittade inte något vettigt, så jag hoppas att kunna bringa lite mer klarhet i det här med ekonomin och hur det har fungerat för mig.

   MVH Johan

  • Edis

   Haha, snyggt! Kul att det sprids 🙂

   MVH Johan

 2. Björn

  Hej,
  bra sida. När man skall räkna på ”hur mycket man tjänar” på sina solceller, vad är ”enklaste” sättet? Om man säger att man förbrukar ca 35% själv, kan man då tänka att förtjänsten blir 65% * pris för såld el + 35% * pris för köpt el? Jag är i precis i taget att beställa och har en ”break-even” på ca 10 år enligt kalkylen, men kanske 11-12 är mer rimligt, men vill kunna, som du, ha koll på hur det går ekonomiskt.

  • Edis

   Tjenare!

   Man får tacka!
   Tack vare att priset svänger så mycket så finns det inget enkelt sätt att på förhand räkna ut det, ta bara som diffen mellan 2020 och 2021 för min del, är ju ca 9000kr mer i förtjänst 2021. Enda riktiga sättet är att följa upp det i efterhand.
   Tråkigt svar, men det enda jag kan säga.

   Lycka till med beslutet!

   MVH Johan

 3. Daniel

  Tjena! Flesta av dina bilder funkar inge vidare för dom är länkade till en vanlig http server. Länka om dom med din säkra server anslutning istället ”https://media.”

  Intressant info om solceller på sin sida och Youtube! 😊

  Mvh Daniel

  • Edis

   Fasiken vad nice, kan nog ha varit en sådan sak som har strulat till det, hittade en inställning, så nu kanske det fungerar bättre!

   Stort tack! 🙂

   MVH Johan

 4. Pontus Ödqvist

  Hej!

  Mycket intressant inslag om solceller allt det du redovisar, snyggt!!! Förra året var ju verkligen solcellernas år. Det är väl Klondyke för solcellsinstallatörer nu 🙂 Men det är ju något gott det med.
  Har en fråga, kör du detta genom ditt företag eller som privatperson och vet du om det skiljer något i så fall? Vi har en mindre släktgård som drivs i bolagsform (skogsbruk företrädesvis) och funderar på om detta skulle kunna vara något för oss men då genom bolaget alltså. ”MVH

  Pontus

  • Edis

   Tjenare!

   Tackar för de varma orden! 🙂

   Jag kör det som privatperson, men det var en som stannade och snackade med mig i somras, han hade det via sitt företag på sin gård och sa att det var väldigt förmånligt, men eftersom jag inte har tänkt att ändra hur jag har det, så har jag inte forskat i det.

   MVH Johan

 5. Ralf

  Hej Johan,
  Tack för att du delar med dig..

 6. Johan

  Hej,
  Länken till excelen fungerar tyvärr inte. Har du någon uppdaterad eller går det att hämta någon annan stans?
  Riktigt spännande att följa!

  • Edis

   Tjenare!

   Det fungerar för mig och jag kan se att den laddas ner titt som tätt, så kanske kan vara någon säkerhetsinställning på din dator.
   Om det inte löser sig så kan jag maila över den.

   MVH Johan

 7. Patrik

  Hej Johan
  Jag är snart igång med solceller och undrar om du vill lägga ut en länk till den excel som visar när anläggningen är betald?
  Vill också passa på att tacka för bra videor och inspiration till att bli solfarmare :o)
  /Patrik

  • Edis

   Tjenare Patrik!

   Kul att det är solceller på gång och tack för berömmet! 🙂
   Du kanske har laddat ner mitt lönsamhetsark? Finns länkat i några artiklar på senare tid, men har inte lagt in något med diagram, just för att jag inte har tid att supporta det. Det är ju ganska lätt att göra en sådan trend om man kan Excel, men det är troligtvis inte så lätt att underhålla det om man inte kan skapa en trend, så jag har satsat på enklast möjliga Excel-ark, så kan alla bygga vidare och snygga till det. Utan att jag behöver supporta 🙂

   Lite tråkigt svar, men det kan ju vara bra att se hur man kan presentera data, så kan man härma det iallafall!

   MVH Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>