Rapportdags igen

Den här månaden är det så illa så att jag inte har fått elräkningen ännu, Skellefteå Kraft säger att de inte har fått in all timdata och väntar på detta från bland annat E.On, men jag ville inte vänta längre, så jag fick ladda hem timdata och räkna ut det själv…

Produktionen ser ut så här från omriktaren, 1824kWh i produktion i september!


Det är faktiskt årsrekord redan! Har producerat hela 18720kWh fram tills idag! Otroligt bra!


Så här ser resultatet ut! (Ta högerknappen på bilden och öppna i ny flik så ser ni bättre)

Som jag säger i filmen på Youtube, så ska man egentligen dra av 4032kr, eftersom jag inte har köpt lika mycket el som jag har sålt och därmed inte får skattereduktion på allt jag säljer. Men jag kommer att förbruka mer än jag säljer de sista månaderna, så kommer att knappa in lite där. Men jag kommer med stor sannolikhet att sälja mer än jag köper i år! Riktigt gött!

Men som ni ser är resultatet 6403kr i september och totalt i år 45878kr!

Ett likadant år till, så har solcellerna betalat sig redan! Men jag hoppas att priset lugnar ner sig, för det här är alldeles för höga elpriser!

Här ser ni Produktionen i blått och Resultatet i grått sedan jag började 2019.


Här har vi avbetalningskurvan, den har sjunkit i rask takt på de 38 månaderna jag har haft anläggningen i drift.


Vill ni se filmen på Youtube, klicka då här:


Vill ni göra en egen uppföljning, så kanske ni har nytta av denna Excelfilen:
http://media.snabbladdad.se/2021/09/Solceller.xlsx

Ha det fint nu, så hörs vi snart igen!!

10 thoughts on “Rapportdags igen

 1. David

  Hej fyller du i alla siffror ink.moms?

  • Edis

   Hejsan David!

   Jag fyller i siffrorna exkl. moms.
   Arket räknar själv ut momsen där det behövs (som privatperson).

   MVH Johan

 2. Jan Svenningsson

  Hej ! Jag har funderat på att sätta upp solceller på min lantgård för att enbart sälja ut på nätet , en investering på ca 4.5 miljoner. Har du haft eller har sådana tankar med ? ( JAG HAR CELLER FÖR EGET BEHOV)

  • Edis

   Hejsan!

   Jag har inte funderat på det, jag är nöjd med min lilla anläggning för husbehov 🙂

   MVH Johan

 3. Johan

  Fyller du i den faktiska förbrukningen som det smartmätaren räknat ut (inklusive egen förbrukning producerad el) eller den köpta elen varje månad?

  • Edis

   Jag jämför alltid värdena mellan smartmätare, omriktaren och elmätaren, brukar stämma riktigt bra.
   Jag fyller dock i värdena på köpt och sålt från elbolaget, men lägger även till egenförbrukningen från smartmätaren. Har man ingen smartmätare så får man fram egenförbrukningen genom att ta produktionen som visas i omriktaren minus såld el till elbolaget, så får man fram hur mycket el du har egenanvänt.
   MVH Johan

 4. Tobias Rundberg

  Hej!

  Kan du dela med dig av ditt excel-ark med din avbetalning och prognos. Den är väldigt tydlig och intressant. Tack för en fin youtube-kanal. Alltid ett nöje och titta!

  Med vänlig hälsning,
  Tobias

  • Edis

   Tjenare!
   Nej, tyvärr, jag har valt att inte lägga ut den versionen, för den är lite meckig att uppdatera om man inte är van vid Excel.
   Jag har inte tiden att supporta det, så är enklast att inte ha den versionen på nätet.
   Kul att du kikar på kanalen 🙂
   MVH Johan

 5. Peter Larsson

  Hej,

  Bra excelfil, tack så hemskt mycket för det. Tycker dock att du för att snabbare räkna hem har gjort ett litet tveksamt val, vill bara höra hur du tänker där.

  När det gäller egenförbrukning och vad du sparar så räknar du på spotpris, elföverföring och energiskatt istället för det inte lika ”bra” vad du får under dagen så du producerar el, dvs det spotpriset du fått för solelen. Den är ju genereltt sätt billigare än det totala spotpriset under en månad, om man nu kör timavtal.

  Kommeer modifiera lite så jag går på solelen och vad jag fått för den inkl förstås att man spsrar in elöverföring och energiskatt. Totalt blir det ingen jätteskillnad, men blir mer ”rätt”. Håller du med?

  • Edis

   Hejsan!
   Du har helt rätt, men för att göra det du beskriver så måste man ju räkna varje timmes egenförbrukning och lägga ihop med den timmens spotpris. Nu har ju jag visserligen börjat göra det i Home Assistant, men det är få som gör det och det kräver en del merarbete.
   Från början hade ju jag rörligt elpris och då stämmer det exakt, men det är liiiite mer jobb att få till exakt rätt siffror med timpris.
   Därav har jag gjort som jag har gjort, det blir tillräckligt bra och oftast i underkant, så ingen som kan klaga på glädjesiffror 🙂
   MVH Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>