13

Orimligt hög förtjänst

Ja, vad ska man säga, elpriserna har skenat och det kommer att bli en smärre katastrof om inte elpriset kommer i fas igen. Jag är naturligtvis glad över att jag har solceller, men det kommer att bli riktigt tufft i vinter och många kommer att få problem att betala sina elräkningar.

Jag känner lite olust över att presentera dessa värden, för det är verkligen orimligt höga priser nu.

Vill ni se värdena bättre, så högerklicka på bilden och öppna i ny flik.

Förtjänsten var 5318kr i juli och 10214kr i augusti! Galet!

Jag förklarar lite mer i filmen på Youtube, för egentligen ska man dra av en del för skattereduktionen eftersom jag troligtvis kommer att sälja mer el, än jag köper i år. Just nu har jag ett överskott på 5700kWh, men en hel del av dessa kommer att ätas upp under november och december, men jag justerar det när jag gör årsredovisningen.

Solcellerna har producerat väldigt jämnt från mars-augusti, så kurvan ser väldigt ovanlig ut. Mars är min bästa månad!


Här ser ni produktionen och resultatet sedan jag började juli 2019, resultatet har pga de galna elpriserna rusat rejält i år.


Här nedan ser ni att solcellerna är på god väg att betala sig, fortsätter det i den här takten så har de betalat sig mycket snabbare än väntat.


En av anledningarna till att jag har lyckats att få så lågt snitt på min inköpta el är att jag laddar när elen är billig och så producerar ju solcellerna mycket när elen är dyr, så de kapar många dyra timmar.


Set ni på bilden ovan och kikar i tabellen, så ser ni vad jag menar…

Vill ni kolla in min film om detta på Youtube, klicka på bilden


Vill ni göra en egen uppföljning, så kanske ni har nytta av denna Excelfilen:
http://media.snabbladdad.se/2021/09/Solceller.xlsx

Ha det fint nu, så hörs vi snart igen!!

Edis

13 Comments

 1. Tack för massor av information och inspiration. Vi har kopierat din anläggning, allt är klart. Väntar bara på Eon, ”6-8 veckor för oss på E.ON att börja göra våra inledande beräkningar och kontroller”

  • Ojojoj, vad roligt att höra! då hoppas jag att det kommer att fungera bra också!

   Det med E.On lät ju lite konstigt, gjordes föranmälan nu, eller gjorde ni det tidigare?

   E.On har varit snabba här i krokarna, så länge elektrikerna har anmält och donat i tid. De har varit snabba hos två jobbarkompisar och även hos svågern. Tog inte många dagar från det att elfirman gjort klaranmälan tills mätarbytet var gjort.

   Jag håller tummarna för att ni snart får dra igång på riktigt!

   MVH Johan

 2. Tack för att du delar med dig av ditt exel ark. Det underlättade för min fru och mig när vi skulle göra en sammaställning på hur mycket förtjänst vår anläggning ger. Vi bor i skåne och har sedan 1,5 månad tillbaka haft våra solceller på 18kW igång. Din och vår produktion var väldig lika för augusti.

  • Grattis till att ha fått igång anläggningen i rätt tid!

   Kul att ni hade nytta av Excel-arket!

 3. Hallå snabbladdad!
  Jag som är en nolla på Excel skulle uppskatta om du la upp din ”restskuldsfil” också för nedladdning.
  Jag kör hårt med förtjänstfilen och älskar den, månadens höjdpunkt att få mata in värdena från elräkningarna 🙂

  • Tjenare!

   Kul att du gillar förtjänstfilen, håller med om att det är spännande att fylla i den 🙂

   Jag ska se om jag kan lägga in restskulden också, men man måste mecka lite själv när man göra nytt år, så jag har undvikit detta (jag hinner inte supporta excel-frågor).

   MVH Johan

 4. Hej, Hittade dig just på nätet då jag sökte solceller excelark. Vår produktion har just gått igång och det är spännande. Ville göra ngn form av uppföljning och ska börja med ditt ark o se om jag får det att spela. Tusen tack!
  Fråga. Vad är förlustersättning?
  Ha det fint!

  • Tjenare och grattis till att ha fått igång solceller!

   Kul att Excelarket uppskattas!

   Förlustersättning är något som dit nätbolag betalar ut som en ersättning för att de kan sälja din el till grannarna utan att det blir onödigt mycket ledningsförluster/effektförluster som det hade blivit om de skulle ha skickat elen från ett kraftverk många mil ifrån.

   MVH Johan

   • Lade in första månaden igår (ja den är inte slut än). Kanonbra ark. Tack!
    Kommer förlustersättningen specificeras på nätägarens faktura? Kommer bli spännande att följa men samtidigt inser man att ens egen vinter kommer bli dyr….
    Ha det fint!

    • Kul att du gillar arket! 🙂

     Japp, nätägaren specar förlustersättningen på fakturan, så det kommer!

     Ja, den här vintern blir tuff… Man får ju hoppas att det blir lite snabba beslut om maxtak eller liknande på elpriset!

     MVH Johan

 5. Hej,
  Bra sida.

  Är lite novis på regler gällande solpaneler osv…. Kan man få skattereduktion även om man köper solpaneler privat (ej genom någon firma)och installerar dom själv? Menar då förrutom själva elinstallation då förstås som görs av elektriker 😂👍💯

  Tips uppskattas
  Mvh

  Peter

  • Hejsan!
   Ja, det kan man få, men allt måste gå via en elektriker som gör föranmälan och sköter kommunikationen med elbolaget.
   Så en bra dialog med en elfirma är en nödvändighet. Du får inte koppla något själv enligt reglerna.
   Med vänlig hälsning, Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.