Solcellsförtjänsten 2019

Har gjort ett Excel-ark på min solcellsproduktion och elkostnad för att kunna följa upp när min anläggning har betalat sig, kan säga att jag längtar efter soliga och vackra dagar framöver!

Innan ni förkovrar er bland mina siffror, så är förutsättningarna följande:
– Kör med E-On (nät och el) i elområde 4.
– Får bara skicka ut ca 9kW på nätet, kabeln ska grävas ner V.9, sedan får jag leverera ut 17.3kW (25A 3-fas).
– Installerade anläggningen den 23 juli.
– Fastigheten består av två hus med värmepumpar, lada, garage, elbil m.m.
– Har ett Cesar-konto och den räknar upp certifikat, men det är inget jag har med i tabellen nedan.

Jag har försökt att spalta upp det så att det ska bli ganska logiskt, så jag tror ni hänger med på hur det hänger ihop.

Slutsatsen är att solcellerna har ”genererat” 6210kr sedan installationen, vilket känns ungefär som väntat under förutsättningarna. Av dessa pengar är då 2079kr skattereduktion, så det kan jag minska min skatt med i deklarationen.

Just den här typen av kalkyl och redovisning saknade jag när jag letade runt på nätet innan installationen. Informationen fanns, men jag hittade aldrig någon enkel redovisning som gjorde att jag rätade ut mina frågetecken.

Jag kommer att fortsätta med min uppföljning, ska bli riktigt intressant att se vad man hamnar på för produktion. Håll tummarna för att E-On gräver ner min kabel inom kort, så mitt första helår med solpaneler inte får minskad produktion pga detta.

När det gäller Teslan har jag inte hört något ännu, men ett par båtar ska lastas i San Francisco de närmaste veckorna, så jag hoppas på leverans i slutet av februari! Sjukt sugen nu! 😀

Vill du få (och även ge mig) 1500km laddning på Teslas Supercharger, använd gärna min referallänk när du ska beställa din Tesla: https://ts.la/johan94004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>