Markanläggning, del 1

Har sedan flera år tillbaka haft solceller på önskelistan, fick dessutom tag i en omriktare på 5kW för något årsedan som en kompis hade haft i sin anläggning, men så skaffade han en större, så den har bara gått ca 3 år. Så jag hade tänkt att köpa 16st paneler och installerat det på något tak.

Men efter en hel del funderande och inspiration från Filip med Amperan, så slog jag till på en stor anläggning. Filip installerade i våras en anläggning som består av 80 paneler á 280W och jag blev galet sugen efter att ha kollat in hans bygge.

Eftersom man inte har installerat paneler tidigare, så blev det mycket kollande på Filips anläggning, så det var guld värt att kunna använda han som bollplank.

Bidrag
Det går ju att få bidrag för installationen via Energimyndigheten och jag sökte redan i början på september förra året, då kunde man få 30%, men nu är det sänkt till 20% vilket jag hoppas att jag kan få beviljat. Så är du sugen, sök direkt, det är inte bindande på något sätt.

Bygglov
Nästa saker man måste kolla upp är om det behövs bygglov! I många kommuner är det ingen kostnad för det, men kolla upp vad som gäller i din kommun.

Föranmälan till elbolag
Tredje saken man bör göra tidigt är att låta din elektriker föranmäla att projektet ska genomföras till din elnätsleverantör. I mitt fall är det E-On och de har ca 6-8 veckors handläggningstid på detta. Så se till så att din elektriker gör det så snabbt som möjligt.

Nu över till det roliga!
Det är dags att välja placering, prylar och hitta en leverantör!

Kom ihåg att allt jag skriver här är mitt val, jag kan ha fel och borde kanske valt andra saker, men det är något jag får leva med. Ska du installera solceller så är mitt råd, läs på, googla, läs på mer och snacka gärna med någon eller några som har solceller sedan tidigare.

Läs på krav från försäkringsbolag och gärna lite regler så man kan sätta krav på sin leverantör innan affären görs upp.

För att det ska kunna bli NÅGON bild att kika på så kan jag visa att det blev en markanläggning i mitt fall. Dels pga att anläggningen är ganska stor och jag har inget tak i rätt riktning som rymmer alla paneler och dels vill jag att panelerna ska synas ordentligt så att folk blir nyfikna på hur det fungerar! Jag vill att fler installerar solceller.

Ritade upp allt i CAD först, så kunde jag optimera både virkeslängder och avstånd.

Det blir alltså en markanläggning med 64 paneler som är 32m lång och stående paneler, så det blir ca 105m2 paneler totalt.

Del 2 kommer framöver 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>