Nya skatteregler på gång

Jag måste säga att jag känner mig lite irriterad som elbilist över det nya förslaget om ändrad miljöbilspremie och ändrade skatter på bilar. Jag ska erkänna att jag inte har läst själva förslaget i sin helhet, har mest läst artiklar i diverse tidningar och tror att jag har koll på det i grova drag.

Det jag hakar upp mig på mest är att jag skulle vilja att folk fattade hur BRA det är med elbil. Inte tvinga folk att köpa elbil… Hellre morötter än piska!

Börjar vi med moroten så har de höjt premien till 45000kr istället för 40000kr. Men är det inte så att staten får in 80000kr i moms på en bil för 400000kr? De hade inte fått ett öre i moms om jag köpte en begagnad bil istället… 45000kr är inte såååååå grymt mycket då.

Sedan det allra viktigaste, det finns alldeles för få alternativ på elbilsmarknaden just nu för att ”tvinga” folk att köpa elbil. Det händer mycket, men innan 2019/2020 så ÄR utbudet väldigt smalt, om det ens är brett då… Visst, många klarar sig gott med dagens elbilar, men inte för att locka gemene man att ta steget fullt ut. Med Tesla Modell 3 och alla aviserade modeller (bl.a Volvo) som ska komma under 2019 så tror jag att många kan lockas att ta steget då. Men det finns knappt några elbilar som kan dra släp, det finns inga pickisar och det finns inga stora familjebilar med god prestanda. Det finns inga bra alternativ med skåpbilar för snickare och elektriker m.m. Att då höja skatterna och straffa de som inte har något alternativ, hur genialt är det egentligen? Det finns även alldeles för få begagnade elbilar på marknaden, alla har inte råd att köpa/leasa en ny elbil!

Därutöver så är laddinfrastrukturen ett problem. Visst, det är stooooor skillnad nu, jämfört med när jag började köra Leaf, men det har ändå gått snart 3 år sedan dess och det behöver göras MYCKET för att det ska klara av den stora massans behov. Laddlösningar i hyresfastigheter, snabbladdare och destinationsladdare med mera.

Jag är såååå glad för snabbladdaren i Hyltebruk! Min hälsena gick av häromveckan, så jag har fått åka till sjukan i Halmstad, typ 12-13 mil att köra, sedan ett par mil till jobbet igen och då är det gott att kunna stanna i 10 minuter och tanka i så man kommer hem. Men det behövs många fler när stora massan kör elbil!

Det händer mycket positivt och jag hade helst önskat att övergången hade gått frivilligt. Inte tvingande. Elbilar är positivt!

Samtidigt så ser jag bekymret med hur stadskassan ska få in alla pengar som man får in i väg- och bränsleskatt om alla kör elbilar. Sedan jag skaffade elbil så har mina inbetalningar minskat med ca 18000kr i bränsleskatt och 3000kr i fordonsskatt. Men å andra sidan fick de in 80000kr i moms på bilen, några tusenlappar om året i elskatt, minus 40000kr i miljöbilspremie, men det har snart gått två år och då börjar det bli minus på mitt ”fordonsskattekonto”.

Fram med morötterna och ta bort piskorna!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>