Solcellsrapport!

Oj, det var visst längesedan jag gjorde en rapport om solcellerna! Hade ju inte ens gjort en årsrapport!

Men här har vi lite att kika på! (ta högerknappen på bilden och öppna i ny flik om ni vill se bättre)

Jag förbrukade ju mindre än vad jag sålde, så jag har fått räkna av 1913kr i totalen, eftersom man bara kan få skattereduktion på maximalt samma mängd el som man köper.

I övrigt var det ju ett galet år och jag hoppas INTE att elpriserna blir så höga i framtiden. Var ju helt sjukt under vissa perioder.

Nu över till årets siffror:

Högre abonnemangsavgift, högre elöverföring OCH högre energiskatt!! Hur är det möjligt att de höjer skatten i dessa tider?!? Den borde ju sänkas!

En sak som var riktigt positiv var ju att förlustersättningen är höjd mycket. Det är ju så att elbolaget har ju stora energiförluster om det är långt från elproduktionen till förbrukaren, men vår el får ju inte så stora förluster när grannarna köper elen, så de tjänar ju en hel del ”extra” på oss. Så det är därför vi får denna förlustersättning om jag har fattat det hela rätt.

Här kan du se Produktionen i blått och Resultatet i grått. Året har börjat lite lugnare än förra året som var ett extremt år på många vis.


Här ser ni mitt diagram som visar när solcellerna har betalat sig själva, blir det detta eller nästa år?


Här är en ny tabell! Här visar jag hur mycket jag har sparat på att ha timspotpris istället för att ha rörligt elpris hos E.On i elområde 4. Var faktiskt mer än jag trodde, även om vissa månader har diffat väldigt lite.

Det som gör att det blir en stor diff är ju att solcellerna levererar många av de dyraste timmarna på dygnet, plus att jag är duktig på att ladda elbilen de absolut billigaste timmarna under veckorna.

Vill ni se min senaste film där jag snackar om dessa bilder ovan, så klicka på bilden:

Vill ni göra en egen uppföljning, så kanske ni har nytta av denna Excelfilen:
http://media.snabbladdad.se/2021/09/Solceller.xlsx

Ha det fint nu, så hörs vi snart igen!!

6 thoughts on “Solcellsrapport!

 1. Hej!
  Jag följer din youtube kanal, nästan bara gällande solcellerna dock, Bra jobbat tycker jag spontant.

  Har markmonterade solceller , har inte gjort mer än grävt ner kabel till där de finns och satt ett larm på dem, som är även kopplat till min hemlarm, med hjälp av en begränsningskabel som normalt används till robotklippare, bryter man kabeln eller klipper av den så går larmet. (Finns dyra lösningar på nätet, men detta kostade en bråkdel)

  Jag har timpris på köpt el liksom du, jag hart dock ett batteri som gör allt så mycket roligare, och som jag upplever det mer lönsamt, utnyttjade grönt avdrag till max, köpte först batteriet och lite annat, t.ex laddbox på slutet av ett år och sedan anläggningen på kommande år, detta gjorde att jag kunde utnyttja 50% avdrag maximalt samt fick de 20% också som höjdes från 15% på allt utöver.

  Jag har testat mig fram eftersom jag har överproduktion på min anläggning, kan ”bara” skicka ut ca 17kWh på nätet, övrigt måste jag själv använda, gör ett litet svinn på en riktigt solig dag mitt på dagen, men har istället bra produktion på övriga timmar om jag valt en mindre anläggning, Jag har gjort en kalkyl liksom du, tycker mig ändå se att vi räknar lite annorlunda, Jag utgår ifrån om jag inte gjort något utan köpt elen på rörligt pris med samma behov på egen förbrukning
  kontra att producera själv, jag har kommit fram till egen användning är det mest lönsamma per kWh, eftersom man betalar både alla avgifter på den delen samt högre elpris, jag lyckas alltid slå timpris köpt kWh mot såld kWh, mycket med hjälp av batteriet naturligtvis.

  Några saker som jag reagerat på nu när jag är lite mer insatt i ärendet.
  Jag tycker att du har väldigt lite egenproducerad ström som du själv använder, samt förstår inte din uträkning på den.
  Den blir för lite tycker jag.

  Jag räknar på vad den skulle kostat mig annars, Nätbolagets kostnader: Elöverföring, Enerigiskatt, samt elbolagets kostnader: Rörligt spotpris inkl. moms på allt naturligtvis. Det gav mig i Juni ett Rörligt pris på 247,3 Öre per kWh
  som jag gångar med min förbrukning på 739,6kWh = 1829,03:-

  Hur gör du? Känns som att du inte jämför mot kostnaden om du inget gjort, vilket är rörligtpris enligt elbolagen, (inte timpris) Eller var det så att du hade timpris även tidigare?

  • Edis

   Hejsan!
   Jag har låg egenförbrukning, så är det, men jag är ju sällan hemma när solen skiner för att ladda elbilen, den laddas oftast de billigaste timmarna på nätterna under veckorna.
   Egenanvändningens värde räknas ut med inköpspriset ggr förbrukningen inkl. alla avgifter. Missvisar lite, men oftast åt rätt håll, så är åt det blygsamma hållet. Det syns i min tabell med vad jag har tjänat/förlorat på att ha timpris som finns i det senaste klippet om solcellerna.

   Det har dock blivit en stor skillnad i prissättning på elen nu, jämfört med förra året, kurvorna över dagen börjar se annorlunda ut.

   Jag hade ett snittpris på 215.5öre/kWh inkl. allt under juni och en egenförbrukning på 395kWh det blir 852kr.

   Har man batteri och elpriserna är låga eller inte diffar så mycket, så är det ju bäst att försöka egenanvända så mycket som möjligt. Eller förmodligen ännu bättre att upplåta batteriet för frekvensreglering om man har rätt omriktare och batteri.

   MVH Johan

 2. Johan Lorin

  Hej. Jag är igång med min anläggning på 18,3 kWp. Hörde någonstans på din kanal att du har ett kalkylblad som man kan låna för att lägga in egna siffror men jag hittar det inte på Snabbladdad. Om du har det, skulle du kunna länka det? Som ny blir det lite snårigt och man är ju sugen på att tydliggöra hur det går.

  Tack på förhand 😀

  • Edis

   Om du kollar längst ner i artikeln du kommenterade så ser du en länk till Excel-arket 🙂

 3. Staffan

  Hej,
  Jo jag har kopplat så att mina vv-beredare värmer vatten mellan 00 – 04 på nätterna för jag tänker mig att spotpriserna normalt är lägst då. Och även batteribilen laddar under samma tid. 
  Men om det nu råkar vara en solig dag så skulle det väl bli en bättre affär att ladda så länge man har /tillräckligt/ överskott från solcellerna.
  Borde ju vara ganska enkelt att detektera på ’solen skiner’ eller ännu bättre på ’invertern ger effekt’. Och som då styrde ut ström till VV-beredarna och/ eller Cetek laddaren.  Som en effektvakt ungefär.

  Någon som vet om det finns något färdig-tänkt system för detta?
  Bästa….. /staffan

  • Edis

   Hejsan!
   Ja, på sistone så har det ju varit låga elpriser när solen skiner och dyrare på nätterna, så är helt klart vettigt att ladda bilen eller värma vatten när solen skiner.
   Finns nog en del lösningar, men beror nog mycket på fabrikatet på prylarna du har. Har man en Raspberry Pi med HomeAssistant så kan man hitta på rätt mycket, men kräver säkerligen en del ”haxande”. Men även Tibber har en del sådana funktioner till vissa värmepumpar, kolla deras Power-Ups.

   Men kanske finns någon annan som har något bra tips?

   MVH Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>