Orimligt hög förtjänst

Ja, vad ska man säga, elpriserna har skenat och det kommer att bli en smärre katastrof om inte elpriset kommer i fas igen. Jag är naturligtvis glad över att jag har solceller, men det kommer att bli riktigt tufft i vinter och många kommer att få problem att betala sina elräkningar.

Jag känner lite olust över att presentera dessa värden, för det är verkligen orimligt höga priser nu.

Vill ni se värdena bättre, så högerklicka på bilden och öppna i ny flik.

Förtjänsten var 5318kr i juli och 10214kr i augusti! Galet!

Jag förklarar lite mer i filmen på Youtube, för egentligen ska man dra av en del för skattereduktionen eftersom jag troligtvis kommer att sälja mer el, än jag köper i år. Just nu har jag ett överskott på 5700kWh, men en hel del av dessa kommer att ätas upp under november och december, men jag justerar det när jag gör årsredovisningen.

Solcellerna har producerat väldigt jämnt från mars-augusti, så kurvan ser väldigt ovanlig ut. Mars är min bästa månad!


Här ser ni produktionen och resultatet sedan jag började juli 2019, resultatet har pga de galna elpriserna rusat rejält i år.


Här nedan ser ni att solcellerna är på god väg att betala sig, fortsätter det i den här takten så har de betalat sig mycket snabbare än väntat.


En av anledningarna till att jag har lyckats att få så lågt snitt på min inköpta el är att jag laddar när elen är billig och så producerar ju solcellerna mycket när elen är dyr, så de kapar många dyra timmar.


Set ni på bilden ovan och kikar i tabellen, så ser ni vad jag menar…

Vill ni kolla in min film om detta på Youtube, klicka på bilden


Vill ni göra en egen uppföljning, så kanske ni har nytta av denna Excelfilen:
http://media.snabbladdad.se/2021/09/Solceller.xlsx

Ha det fint nu, så hörs vi snart igen!!

15 thoughts on “Orimligt hög förtjänst

 1. Mats

  Tack för massor av information och inspiration. Vi har kopierat din anläggning, allt är klart. Väntar bara på Eon, ”6-8 veckor för oss på E.ON att börja göra våra inledande beräkningar och kontroller”

  • Edis

   Ojojoj, vad roligt att höra! då hoppas jag att det kommer att fungera bra också!

   Det med E.On lät ju lite konstigt, gjordes föranmälan nu, eller gjorde ni det tidigare?

   E.On har varit snabba här i krokarna, så länge elektrikerna har anmält och donat i tid. De har varit snabba hos två jobbarkompisar och även hos svågern. Tog inte många dagar från det att elfirman gjort klaranmälan tills mätarbytet var gjort.

   Jag håller tummarna för att ni snart får dra igång på riktigt!

   MVH Johan

 2. Mattias

  Tack för att du delar med dig av ditt exel ark. Det underlättade för min fru och mig när vi skulle göra en sammaställning på hur mycket förtjänst vår anläggning ger. Vi bor i skåne och har sedan 1,5 månad tillbaka haft våra solceller på 18kW igång. Din och vår produktion var väldig lika för augusti.

  • Edis

   Grattis till att ha fått igång anläggningen i rätt tid!

   Kul att ni hade nytta av Excel-arket!

 3. Fredrik

  Hallå snabbladdad!
  Jag som är en nolla på Excel skulle uppskatta om du la upp din ”restskuldsfil” också för nedladdning.
  Jag kör hårt med förtjänstfilen och älskar den, månadens höjdpunkt att få mata in värdena från elräkningarna 🙂

  • Edis

   Tjenare!

   Kul att du gillar förtjänstfilen, håller med om att det är spännande att fylla i den 🙂

   Jag ska se om jag kan lägga in restskulden också, men man måste mecka lite själv när man göra nytt år, så jag har undvikit detta (jag hinner inte supporta excel-frågor).

   MVH Johan

 4. Bisse

  Hej, Hittade dig just på nätet då jag sökte solceller excelark. Vår produktion har just gått igång och det är spännande. Ville göra ngn form av uppföljning och ska börja med ditt ark o se om jag får det att spela. Tusen tack!
  Fråga. Vad är förlustersättning?
  Ha det fint!

  • Edis

   Tjenare och grattis till att ha fått igång solceller!

   Kul att Excelarket uppskattas!

   Förlustersättning är något som dit nätbolag betalar ut som en ersättning för att de kan sälja din el till grannarna utan att det blir onödigt mycket ledningsförluster/effektförluster som det hade blivit om de skulle ha skickat elen från ett kraftverk många mil ifrån.

   MVH Johan

   • Bisse

    Lade in första månaden igår (ja den är inte slut än). Kanonbra ark. Tack!
    Kommer förlustersättningen specificeras på nätägarens faktura? Kommer bli spännande att följa men samtidigt inser man att ens egen vinter kommer bli dyr….
    Ha det fint!

    • Edis

     Kul att du gillar arket! 🙂

     Japp, nätägaren specar förlustersättningen på fakturan, så det kommer!

     Ja, den här vintern blir tuff… Man får ju hoppas att det blir lite snabba beslut om maxtak eller liknande på elpriset!

     MVH Johan

 5. Peter

  Hej,
  Bra sida.

  Är lite novis på regler gällande solpaneler osv…. Kan man få skattereduktion även om man köper solpaneler privat (ej genom någon firma)och installerar dom själv? Menar då förrutom själva elinstallation då förstås som görs av elektriker 😂👍💯

  Tips uppskattas
  Mvh

  Peter

  • Edis

   Hejsan!
   Ja, det kan man få, men allt måste gå via en elektriker som gör föranmälan och sköter kommunikationen med elbolaget.
   Så en bra dialog med en elfirma är en nödvändighet. Du får inte koppla något själv enligt reglerna.
   Med vänlig hälsning, Johan

 6. Michael

  Tack.

 7. Mathias

  Hej, funderar på en 12,7kws anläggning, kostnad ca 210 000kr, huset har dragit ca 10 000 kWh per år men senaste året 13500, men som regel under 10 000, jag tycker offerten var undermålig och har du några synpunkter på SESolars produkter? Huawei växelriktare och longi paneler….jag förstår ingenting, kan du svara på dessa frågor, kommer jag kunna tjäna något på denna anläggning? Gillar dina filmer på youtube

  • Edis

   Tjenare!

   Kul att du gillar filmerna!
   Jag är för dålig på de olika fabrikaten för att säga varken bu eller bä, men det är ändå välkända fabrikat i solcellsbranschen.
   Jag tror att många företag lämnar ut ganska enkla offerter, eftersom de får så många förfrågningar. Får de napp, så kan de säkerligen ge mer info. Jag hade frågat några stycken, för att se om priset är rätt, eller kolla med några grannar som nyligen skaffat.
   Men dyrare har det helt klart blivit.
   Ingen kan säga vad elpriset kommer att hamna på i framtiden, men vi får verkligen hoppas att inte detta årets priser fortsätter.
   Ska man låna pengar till hela investeringen, så är ju räntan en stor osäkerhet nu. Om räntan är 4-6% på solceller, så påverkar det kalkylen en hel del.

   Mitt första år var mitt resultat 18200kr med låga elpriser, men i år kanske det blir 50000kr. Men jag har ju hunnit med ett år med superlåga elpriser och ett år med rekordhöga priser, så det är ju en ganska bra måttstock på potentialen.

   Som sagt, jag vill inte råda någon, man måste räkna och väga för- och nackdelar själv. Jag visar upp hur det går för min anläggning, så kanske det hjälper till att skapa en uppfattning om vad man ska tänka på.
   Tråkigt svar, men alla har olika förutsättningar att ta hänsyn till.

   Lycka till med funderingarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>