Rent ut sagt, jäkligt uselt! *uppdaterad*

Har varit ganska lugnt med bil-letandet, har varit lite mycket annat, men känns som att jag tar det på uppstuds i höst, för det lutar nog åt att jag köper något begagnat och satsar på något nytt under 2019.

Ett tag var jag HELT inne på att skriva kontrakt på en i3s, men så var det ju det här med garantin… Två år… Visst, de kan ta saker på goodwill, men det kan man ju inte lita på.

Nu varnar jag känsliga i3-fanatiker, läs inte vidare, för det kan förekomma negativa utlåtande i texten.

Idag läste jag något som en sviken i3-ägare skrivit i Facebook-gruppen ”BMW i3 Sweden”. Han har en i3:a som är äldre än två år och han såg att hans damasker fram på stötdämparna var trasiga när han satte på sommarhjulen. Han tog kontakt med sin verkstad, som inte i-certifierade så de får helt enkelt inte göra jobbet (trots att de tog in bilen först för att göra jobbet och då komma på att de inte får göra det), utan det är ett fåtal verkstäder som får göra detta. Han får således åka långt till en i-verkstad, men det värsta… Han får stå för reparationen själv! Inget goodwill där inte…

Fick en bild från en annan i3-ägare, så ser ni vad ni ska leta efter.

Jag förstår att man får stå för reparationer som man har orsakat genom att köra sönder saker, men inte fasiken ska en gummidamask på en stötdämpare gå sönder efter 2-3 år?!? Det är ju USELT! Men tydligen vanligt fel på i3:orna. Inte bra!

Här är ett klipp från BMW:s hemsida som visar i-certifierade verkstäder, förutom dessa, så finns det verkstäder i Umeå och Sundsvall också. Men bor du i Kalmar, så ska du inte köpa en i-bil… Hönan och ägget-fråga?


Länk till sidan:
https://www.bmw.se/sv/ssl/sok-aterforsaljare-serviceverkstad.html

Vad är då min slutsats?
1. Köp ingen i3:a om du har långt till en verkstad som är i-certifierad, man tröttnar på böket att åka till en sådan till slut.
2. BMW, skärpning! Det ÄR inte rimligt att man ska behöva betala en reparation av en detalj som ska hålla minst 5-10 år…

Vem vet, det kanske är just av de här anledningarna mitt underskrift inte står på ett i3s-kontrakt.

Uppdatering 22/5
i3-ägaren har varit i kontakt med Förenade Bil i Kristianstad och blev hjälpt av en mycket hjälpsam person.  Byte av fjäderbenslagren (det knakade från framvagnen i låga hastigheter) kostar 7200kr och kan inte tas som goodwill, men damaskerna tas som goodwill av BMW och där behöver han betala 30%, vilket landar på 1491kr.

Mina kommentarer på det är:
OK, är ju en del jobb att byta damaskerna, gott att det körde goodwill på det, men 1491kr känns ändå saftigt för ett fel som inte borde finnas.
Känns som att fjäderbenslagren är riktigt risigt konstruerade om de går sönder så tidigt. Hade bilen gått 15-20000 mil är det ju en sak, men redan… Jag är skeptisk…

Man köper ju en ny bil bl.a. för att slippa överraskningar och dyra reparationer. Antar att man får omvärdera detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>