Ersätta i3:an?

Jahapp, har nu på allvar börjat fundera på vad jag ska köra efter att i3:an är återlämnad efter mina 3 år av leasing.

Har varit i kontakt med BMW Finans och de kan inte sälja bilen direkt till mig, utan det ska gå via min handlare. I detta fallet Holmgrens i Jönköping som jag tycker har varit väldigt trevliga och bra att ha med att göra! Kollade med en säljare där och fick ett snabbt svar (efter att de varit i kontakt med BMW Finans), jag kan få köpa loss bilen för 229725kr.

Jag har betalat ca 5200kr i snitt per månad, så jag kommer att ha betalat ca 187kkr för leasingen, plus att de fick 40kkr i SMBP, så BMW Finans har fått ca 227kkr totalt för bilen som kostade så gott som exakt 400kkr (listpris, oprutat). Så om jag skulle köpa den, så skulle BMW Finans således skrapat ihop 456700kr för bilen.

Hade jag tagit ett billån på hela summan, betalat lika mycket per månad och haft en ränta på 3.5% så hade jag haft ca 203kkr i restskuld efter 3 år och då lagt knappt 30kkr i ränta. I det här fallet vill de ha 57kkr i ränta m.m. vilket är rätt häftigt med tanke på att de i princip får betalt för att låna pengar. Men jag förstår att de också ska tjäna pengar och siffrorna är inte orimliga, hade dock hoppats på en lägre nivå och att de hade uppskattat ett enkelt utköp.

Så här i efterhand skulle jag helt klart ha satsat på att köpa bilen, men jag visste ju från början att det skulle vara dyrare att leasa än att låna, däremot kunde ju lika gärna i3:an ha varit en flopp och värdet kunde ha varit väldigt mycket lägre än vad det är. Vis av denna perioden borde man ju således köpa nästa bil, men det lockar att leasa ändå… Det är bekvämt och det kommer säkerligen att bli kul att tvingas byta bil efter 3 år igen.

Det jag uppskattar med BMW Finans är att det har varit snabba och klara besked direkt! Att jag hade önskat ett lägre pris är en sak, men jag uppskattar att de är raka med vad som gäller.

Så vad blir det nu då? Håller på att snoka för fullt efter lämpliga kandidater, ska börja provköra lite bilar inom kort:
BMW i3s
Hyundai Ioniq
VW T-Roc (dock fossilbil)
VW E-Golf

Begagnat-listan på intressanta bilar:
BMW 5/6/7-serie (prisklass 100-150kkr)
Tesla Model S (dock lite för dyra ännu, men om någon vill sälja en Model S billigt, så är det bara att kontakta mig!)

Förresten, jag skrev ju om laddluckan och snöproblematiken. Tog en bild häromdagen som illustrerar det bättre:

Det lönar sig att vara noga med att peta bort snön och försöka hålla rent vid gångjärn och lås, för man vill inte att det ska frysa ihop tills den ska användas nästa gång.

Ska försöka mig på lite provkörningsrapporter framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>