Gått ett år nu!

Ja, vad ska man säga! Ett år har redan gått, i3:an har passerat 2000mil och under den tiden så har jag gjort av med 13-14 liter bensin. Sabbade dock statistiken förra veckan när vi var på mässa i Jönköping, då blev det nog en 8-liters tank som rök, orkade inte snabbladda i Värnamo på vägen hem också. Tänkte varit fulladdad efter Elmia, men det var fullt på laddplatserna där… En i3:a och en Tesla. Resten av de 8 platserna var belägrade av hybrider… Jag tror att jag kommer nästan lika långt på el på en laddning som alla de 6 hybridbilarna gör tillsammans på den elen de kan köra på. Vi fick åka och snabbladda lite på Clever i Jönköping efter mässan, men ville hem, så laddade inte så länge. Verkar ladda lite trögare nu när det är kallt dessutom.

Jag borde ju inte vara gnällig över att laddplatserna används, men allvarligt… Ni som kör GTE:er och Outlanders… Prova att köra ren elbil i några veckor och fundera en stund extra på hur det kändes att vara HELT beroende av lediga laddplatser. Jag kan även utlova en ganska lång utläggning om effektförbrukning vid olika hastigheter till den som kör om mig med en sådan hybrid på motorvägen och därefter råkar hamna före mig i kön vid en snabbladdare. Inte en otrevlig diskussion, men väldigt upplysande 🙂

Dåligt med bilder, men här är en från i höstas
fullsizerender

Köpte ju dessa fälgar förra året och var inte nöjd med däcken, så det fick bli nya i år. Det blev Nokian Hakkapeliitta R2 och man kan lugnt säga att de var färska, ett var tillverkat v.41 och de andra tre v.36 i år. Galet färska!
fullsizerender1
Har kört några dagar med dessa och de är GALET tysta, nästan overkligt! Väldigt nöjd hittills med andra ord!
Ni som har sådana här 428-fälgar, tänk på att det kan vara två olika fälgvarianter, två för högersidan av bilen och två för vänstersidan. Gäller att vara alert när man kränger på däcken, glöm inte att poängtera det för din däckfirma om du ska kränga däck framöver.

Hur ska man då sammanfatta det här första året?
Jo, jag är grymt nöjd och om jag skulle göra om processen så hade jag valt en likadan bil igen! Känns som att jag valde helt rätt 🙂

5 thoughts on “Gått ett år nu!

 1. Mats Lindholm

  Värre tycker jag är när samma hybridägare står timmavis på laddningsplatserna så att elbilsägare inte kommer till!

  • Edis

   Ja, jag har faktiskt lite svårt för hybridbilar, de har alldeles för små batterier och ägarna saknar i många fall empati för de rena elbilisterna. Jag säger inte att alla gör det, men har träffat på några stycken hittills.

   Det är bra att det kostar pengar att ladda, för då slipper man de flesta hybridbilister som bara står och laddar ”bara-för-att-de-kan”.

 2. Edde

  Tack för en trevlig blogg. Måste erkänna att allt jag läste här hjälpte till för rätt beslut att skaffa en elbil. Äger nu en i3 en vecka tillbaka och det känns så bra… min MB cla som jag hade ca 10 mån saknar inte alls… ville bara kolla hur stor behöv kommer jag att ha av en extra kabel för snabbladdning.. se länken.. eller du har bättre förslag..
  https://www.leebmann24.de/bmw-i3-schnell-ladekabel-incl-tasche.html

  Med vänlig hälsning Edde

  • Edis

   Härligt! Hoppas att du kommer att fortsätta att trivas med i3:an! 🙂

   När det gäller kabeln så händer det titt som tätt att den behövs, beror lite hur det är med stolparna i din närhet. Många laddstolpar har fasta kablar, vilket är bra, men samtidigt lite tråkigt eftersom det finns två standarder. En som passar bl.a. Leafar och en som passar våra bilar. Hade det bara varit uttag och alla haft egna kablar så hade två bilar av samma modell kunnat ladda samtidigt, vilket inte går nu… Har råkat ut för det…

   Jag har inte använt min kabel så ofta (exakt en sådan du länkade till), några gånger i Ullared och någon gång på Ikea i GBG, men då strulade stolpen, så det fungerade inte. Jag kan dock använda min kabel till min laddbox, så där gör den mest nytta. Så innan du köper kabel så kan du spana över stolparna i din närhet.

   En sak jag kan rekommendera, men det beror på hur man bor, men det är riktigt gott att kunna ha laddkabeln på väggen hemma på huset, eller i garaget så man slipper plocka ihop laddkabeln varje dag.

   MVH Johan

   • Tack Johan.. Jag bor i Malmö och kollade lite läge över var man kan ladda.. jag tror jag beställer en sådan kabel.. det kommer säkert att behövas.. jag fortsätter att följa din blogg. Jag ska se om jag hittar tid och lägga upp egna bilder och erfarenhet… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>