Solcellsrapport

Jaha, dags för en solcellsrapport igen! Årets galna elpriser har ju fortsatt och lönsamheten för mina solceller har nu ökat till över 26000kr hittills i år!

Ta högerknappen på bilden och öppna bilden i en ny flik så ser ni siffrorna bättre.

I oktober så har E.On passat på att höja abonnemanget med 24kr/månad och de har naturligtvis även passat på att öka elöverföringstaxan med 0.75 öre/kWh också.

Eftersom jag har spotpris på elen, har solceller och har laddat elbilen på nätterna när elpriset har varit lågt, så har jag kunnat snitta ner mig till ca 71 öre/kWh. Hade jag kört med rörligt pris hos E.On så hade priset varit 96.25 öre, så jag ”sparade” lite pengar där.

Elpriset har ju varit väldigt högt på dagarna när solcellerna har producerat, så snittet i oktober hamnade nästan på 130 öre/kWh, vilket är nytt rekord för min del.

Min totala lönsamhet hittills i år är 26079kr så om det här fortsätter skulle min anläggning betala sig på 6 år. Men jag hoppas att elpriserna minskar en del, även om allt pekar på att det kommer att vara stora svängningar framöver.

Det märks att solceller är heta nu, jag får många frågor om detta och baserat på dagens elpriser så är mitt råd att investera i solceller så fort man bara kan.

Ha det fint, nu blir det några mörka månader, så förväntar mig inte speciellt många kWh i produktion, men det blir snart vår och sol igen 🙂

Edit 2022-01-12
Det var många som önskade filen för min uppföljning, här är en fil med själva tabellen, med lite gammal data från 2020. Ni får kopiera kolumnerna för de andra månaderna, men det löser ni nog.

Hoppas att ni har lite nytta av den:
http://media.snabbladdad.se/2021/09/Solceller.xlsx

20 thoughts on “Solcellsrapport

 1. Rickard

  Hejsan. Jättebra artiklar.
  Jag undrar om du har batterier för ström nattetid?
  Vi är på G att skaffa paneler.
  Försäljaren menar att vi inte behöver batterier pga de låga strömpriserna på natten då vi köper tillbaka el som vi sålt? kan detta stämma? mvh Rickard

  • Edis

   Tjenare!
   Man får tacka, kul att det uppskattas!

   Jag har inte batterier, inte ännu, men jag vill ha ett stort!
   Batterierna som säljs idag är väldigt små, typ 5-10kWh eller några enstaka kWh extra. Det går att spara lite pengar på det, men jag tycker att de är för små för att det ska vara lönt. Har räknat på det där och jag tycker inte att det är värt det.

   Normalt är elpriset lägre på nätterna, då passar jag på att ladda elbilen. Elpriserna nu är ju helt galna, så jag hade laddat batteriet på nätterna och sålt elen på dagarna. Men då med ett väldigt mycket större batteri.

   En del säljare fördelar över en hel del kostnader på batteriet och omriktaren, eftersom man får mer stöd för den delen i dagsläget, så i vissa fall kostar det inte mycket extra att satsa på ett batteri.

   Jag kommer att satsa på batterier när man kan få tag i ett på 40-50kWh, eller helst uppåt 100kWh, vi får väl se hur priserna ser ut framöver.

   Lycka till med solcellerna!

   MVH Johan

   • Ida G Sol

    Du får 15 % skatteavdrag på växeriktaren vilket är samma som för solpanelerna. För batterierna får du 50 %. Resekostnader mm, som ju också faktureras, får du inget stöd för. Skatteverket har bra koll på så att inte för mycket av totalen redovisas för batteriet av skatteavdragsskäl. Vi betalar ca 33 000 efter subventioner för 10 kWh batteri. Det kommer lätt att betala sig på 5-7 år så som marknaden fluktuerar. Du kommer inte med din förbrukning att behöva så stora batterier som de 40 kWh du nämner, såvida inte du måste ha ö-lösning och klara dig helt utan ström 3 dygn under kallaste vintern. Köp batterier pö om pö och ett system som parallellkopplas. Då ser du vad du kan tjäna direkt (första batteriet är lönsammare än varje följande) och då sänker inte det första batteriets kapacitetsminskning över tiden de senare inkopplade batteriers kapacitet. Vi kan bygga ut vårt system stegvis upp till 120 kWh ifall vi vill. Men det vore idiotiskt. Blir kanske från 10 kWh till 15 kWh strax innan batterisubventionerna försvinner. Extra 5 kWh kostar ca +13 kkr installerat och klart med dagens pris och priserna är sjunkande.

    • Edis

     Hejsan!

     Schysst att kalla mina funderingar idiotiskt, du har uppenbarligen inte kikat på min förbrukning med två eluppvärmda hus, ladugård, garage och elbil, jag gör av med mellan 60-100kWh per dygn på vintern när det är kallt och elbilen ska ladda.

     Jag har räknat på att ladda ett 10kWh batteri den billigaste timmen och sälja den dyraste och det är inte jättelätt att räkna hem det. 2020 hade det gett 400kr och 2021 så hade det gett drygt 2500kr. Visst, man kanske kan cykla mer än en gång, man kan även kapa toppar om man har effektabonnemang eller gå ner en säkringsnivå, men då skulle inte 10kWh räcka långt för mig.

     Jag tror på batterier, men som sagt, kalla inte någons tankar för idiotiska innan du har satt dig in i det aktuella fallet. För en sak är säker, jag har räknat ganska mycket mer än de flesta på det här 🙂

     MVH Johan

     • Ida G Sol

      Läs en gång till vad jag skriver innan du beskyller mig för att kalla någon idiotisk. Bara läs en gång till, och be gärna om ursäkt sedan.

     • Edis

      OK, jag läser det igen och får släppa parallellen med att jag ville ha 40-100kWh och du skrev att det vore idiotiskt att bygga ut ditt till 120kWh.

      Jag ber om ursäkt, men du måste ändå förstå att jag drog parallellen eftersom vi ändå pratar om batteristorleken.

      Har vi rökt fredspipa nu? 🙂

     • Ida

      Tack Johan! Ja, jag röker gärna fredspipa med dig, även om jag skulle föredra en fredsskål i någon fin whisky. 😁
      Jag vill ju bara hjälpa andra ta smarta beslut från den kunskap som jag själv har, då vi är många som går i liknande funderingar. Alla orkar inte snöa in på detta lika mycket som du och jag. Har själv utbildning och långt yrkesliv inom el- och energi, har grundat ett företag inom området samt anlitats av de största spelarna i branschen, inklusive staten. Behöver därför skriva under pseudonym på nätet. Men jag är alltid 100 % ärlig.

     • Edis

      Haha, jag röker inte och dricker väldigt lite starkt. Vill egentligen tycka om whisky baserat på att det är så kul med all info om bryggerierna, men jag har sååå svårt att dricka det. Har försökt med många olika sorter… Så jag lägger de pengarna på bilar och maskiner istället 😅

      Låter som att du har en gedigen bakgrund och visst är det kul att kunna dela med sig av erfarenheterna och kunskapen! 👍🏼😃

 2. Nicklas Ingvarsson

  Hej delar du med dig av excel dokumentet??
  Skulle va trevligt att ha nu när celler är beställda

 3. Johan

  Hej,
  Hittade till din video idag, fantastiskt bra. Sitter man i en villa med rörligt elpris sover man dåligt numera så solceller är mer aktuellt än någonsin. Är lite nyfiken på vilken leverantör du anlitade för din solcellsinstallation. Bor i trakterna så det är högaktuellt såklart.
  Tack för en supervideo!

  • Edis

   Tjenare!
   Kul att du gillade videon! Ja, jag har ju spotpris och tack vare potten jag har kvar hos Skellefteå Kraft så har inte plånboken fått lida ännu, men elräkningen lär hamna på ca 7000kr för december, så potten kommer att vara tom efter det, så man får hoppas på lägre priser efter nyår!

   På ett sätt gör ju elpriset att det kan bli väldigt lönsamt att satsa på solceller, men det känns ju orimligt att priset kan skena som det har gjort i år om man jämför med förra året. Man kan inte låta bli att bli liiiiite förbannad på diverse beslut och den märkliga marknaden.

   Jag har använt mig av Solinnovation i Bredaryd, hälsa Pär Kristensson där att du har fått tipset från Edenholm 🙂

   MVH Johan

 4. Lars-Göran Eriksson

  Hej
  Såg din video på Youtube och blev nyfiken.
  Var tvungen att kolla hemsidan som är trevlig att läsa.
  Jag har själv ett hus med 24 paneler och försöker att sammanställa kostnaden och följa upp vad vi sparar.
  Har själv en Excel fil som jag tänkte ta tag i och fixa tillså den blir lite bättre och blev glad att din Excel fil gick att ladda hem.
  Tack för filen.
  Hoppas att få läsa mer i framtiden.
  Mvh
  Lars-Göran

  • Edis

   Hejsan!

   Tackar för de orden!

   Det är verkligen kul att kunna följa upp så man kan svara på hur det ser ut på ekonomisidan, för det är egentligen inget man kan räkna ut i förskott.
   Jag kunde ju aldrig tänka mig att elpriset skulle skena som det har gjort på sistone, så vi som redan har solceller får ju vara väldigt glada över att vi redan har det!

   Det kommer mera, är ju snart dags att göra en årsrapport!

   Ha det fint!
   MVH Johan

 5. Peter Jönsson

  Tack för att du är ”verklighetsrelaterad” i din perfekta information…
  Sådana som du borde det finnas fler av…
  Själv står jag och väger mellan investering i solceller kontra mitt aktie sparande som också ger förtjänst…
  Men själen brinner för miljön och så mycket som möjligt komma ifrån girigheten… som exempelvis Elon…

  En tanke är att du på något sätt samlar många solcellsägare så ni kan få samman och fråga vem som ger bäst erbjudande för Er miljövänliga el…
  Tyvärr saknar jag tid och kunskap om hur man gör en sådan intresse anmälan och hur man får lagra info…
  Men jag tror genom din sida här säkert hittar kunskap och intresse. Kanske till och med kan påverka regering (och om det blir stort EU) att med jurister på ett förnuftig sätt lagstadga att man får nästan ”samma” pris som köparen får betala.
  Många blir starka, speciellt i dessa tider när elförsörjningen troligen blir valfråga…

  • Edis

   Det var verkligen kul att läsa, det värmer!!

   Det är svårt att konkurrera med börsen, de senaste åren har ju varit svåra att slå rent avkastningsmässigt. Jag ser det så här, solcellerna ger avkastning varje dag, året runt. På sommaren mycket och på vintern lite, dock alltid något. Börsen är inte öppen varje dag och den ger inte definitivt inte positiv avkastning varje dag heller 🙂

   När det gäller elpriset så fungerar det faktiskt väldigt bra redan, så jag tror inte att man har så mycket att vinna på att gå ihop. Jag får spotpriset och hos vissa får man kanske 10 öre extra per kWh, så man får i princip exakt de pengarna som köparen i andra änden betalar för sin el, så tycker att det fungerar bra. Det är det som har gjort att det har blivit väldigt lönsamt med solceller senaste tiden.

   Jag tror att elförsörjning och el-/bränslepriser kommer att bli bland de största valfrågorna…

 6. Anders Hallenberg

  Hejsan!
  Roligt att se din årsredovisning. Jag har en liknande anläggning som vi körde igång i nov. 2019 på 16,8 kWP.
  Har du lust att dela med dig av din exel mall så att jag kan kolla min anläggnings lönsamhet.
  Mvh Anders Hallenberg, Tfn: 0708-859503

  • Edis

   Tjenare!

   Jag har länkat till min Excel-fil tidigare, så har lagt in den på denna artikeln också. Den är utan färgglada celler, men det löser ni nog.

   MVH Johan

 7. Tobbe

  Hej!
  Borde du inte ha en formel för ”Förlustersättning (öre/kWh)” typ =B14*B16*1,25/100 för att få fram rätt summa? Det blir ytterligare några kronor mer i förtjänst i slutändan 😉
  Mvh Tobbe

  • Edis

   Tjenare!

   Förlustersättningen räknas in i summan ”Försäljningspris”, så den är medräknad där. Man får inte moms på det heller som privatperson.
   Det är goda solcellstider nu, hög produktion och höga elpriser.

   MVH Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>